Spørsmål og Svar

HVA ER PRISFORSKJELLEN MELLOM BETONGTAKSTEIN OG TEGLTAKSTEIN?

Ikke så stor som man kanskje skulle tro. -Jo, tegl koster en del mer per stein, men når du legger til undertak, innfesting, ventilasjon, tetting, gjennomføringer og ikke minst selve arbeidet som må gjøres på taket blir ikke forskjellen så stor. Avhengig av type vil du kanskje havne på at tegl er mellom 20 og 40% dyrere. For nøyaktig pris, ta kontakt med en av våre forhandlere eller be om pris på taket ferdig lagt fra en av takleggerne vi samarbeider med.

HVOR FINNER JEG MONTERINGSANVISNING FOR TAKSIKKERHETSUTSTYR?

Monteringsanvisning for taksikkerhet er inkludert i monteringsanvisningen for tegl- og betong.

Denne kan du laste ned her.

HVA INNEHOLDER TAKPAKKENE?

Kort sagt: Det som trengs. En takpakke inneholder normal- og spesialstein, innfesting, tetting, ventilasjon og taksikkerhet. Les mer om våre takpakker her.

JEG HAR GAMLE TAKSTEIN MED EN NESTEN ULESELIG SKRIFT PÅ UNDERSIDEN. KAN JEG KOMPLETTERE?

Det enkleste er å ta med en takstein til en av våre takleggere eller forhandlere. Fortell når taket ble lagt, så finner dere sikkert fram til en passende erstatning sammen.  Du kan også kikke i vår katalog for å se om du finner den der. Tenk også på at noen takstein har skiftet navn og produsent i løpet av årene, så det er ikke sikkert de heter det samme i dag.

KAN JEG BYTTE MITT PLATE- ELLER SHINGELTAK MED BETONG- ELLER TEGLTAKSTEIN?

Ja, selv om et tak med betong- eller teglstein er tyngre enn plater eller shingel, tåler de fleste tak ekstrabelastningen uten problemer. Taket er dimensjonert for å klare en betydelig større vekt av snø.  I den sammenheng er taksteinenes ekstra vekt marginal.  For å være på den sikre siden, anbefaler vi likevel at du tar kontakt med en taklegger som kan foreta en befaring av takets konstruksjon og eventuelt foreta en beregning.

HVORDAN RENGJØR JEG TAKET MITT?

Grunnrådet er: Ta det forsiktig! Gamle takstein kan ha sprukket, og kan gå i helt stykker hvis du setter høytrykksspyleren på dem. Begynn med å børste forsiktig med en kost. Spyl deretter med vanlig vannslange. Hvis smusset fremdeles sitter igjen, kan du benytte et middel for fjerning av mose. Dette får du kjøpt hos de fleste byggevareforhandlere. Du kan også kontakte en taktekker som kan hjelpe deg.

MALING AV TAK / TAKFORNYING?

Det er viktig å være oppmerksom på at det svært sjelden er taksteinen som er årsak til taklekkasje, men derimot lekkasje rundt gjennomføringer i taket eller skader på undertaket. Såkalt takfornying eller maling av takstein har ingen funksjon for tetting av tak. Dette er ren sminking av taket og øker ikke levetiden på taket som helhet.

JEG HAR ISTAPPER PÅ TAKET - HVA INNEBÆRER DET?

Dette kan tyde på varmetap fra taket og dårlig isolasjon. Hvis yttertaket blir varmt, smelter snøen og renner nedover mot takfot, som er kald. Der fryser vannet til is og det kan dannes istapper, samt issvuller som demmer opp vannet på taket og hindrer det i å renne av. Vær obs på fuktskader i konstruksjonen.

HVA ER LEVETIDEN PÅ TAKSTEIN?

Betongtakstein har en forventet levetid på ca. 50 år, tegltakstein har en forventet levetid på minst 75 år. Man må imidlertid være oppmerksom på at andre deler av taket kan ha kortere levetid - som undertak, gjennomføringer i taket osv.